21 januari 2022

Alle informatie over een BBL opleiding:

2 min read

Er zijn twee verschillende soorten mbo studies, namelijk de BOL opleiding en de BBL opleiding. Bij een BOL opleiding ben je fulltime student en heb je tijdens de opleiding stages om te leren hoe het is om voor een bedrijf te werken. Een BBL opleiding is in tegenstelling tot een BOL opleiding voornamelijk gefocust op het leren in de praktijk. Hierbij ga je drie of vier dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf en kom je maar een of twee dagen op school. Op deze manier kun je toch nog begeleiding van school krijgen mocht dit nodig zijn. 

Bij een BBL opleiding ben je geen student

Wanneer je een BBL opleiding volgt word je officieel niet meer gezien als student. Dit betekent dat je helaas ook geen studiefinanciering kan aanvragen en ook geen gebruik kunt maken van een studenten OV. Hier tegenover staat wel weer dat je de meeste studenten een salaris ontvangen van het bedrijf waar ze stage lopen. Je bent immers bijna fulltime aan het werk voor dit bedrijf en ondanks dat je nog aan het leren bent kan je ook al veel voor hen betekenen. Of je een reis vergoeding krijgt is bij elk stagebedrijf anders en dit zal je zelf met het bedrijf moeten overleggen mocht je verder weg wonen. 

Aangeboden BBL en BOL opleidingen 

De meeste opleidingen worden aangeboden als een BOL opleiding en ook als een BBL opleiding. Dit is echter niet altijd zo sommige opleiding kun je namelijk alleen volgen als een BBL opleiding en dus niet als een BOL opleiding. Terwijl je andere opleidingen weer alleen kan volgen als een BOL opleiding en weer niet als BBL opleiding. Het is dus belangrijk dat je eerst onderzoek doet naar de opleiding die jij zou willen doen. Door op de websites van verschillende MBO scholen te kijken kun je erachter komen of de gewenste opleiding als BBL opleiding, als BOL opleiding of in beide vormen wordt aangeboden. Wanneer de opleiding in beide vormen wordt aangeboden kun je zelf de keuze hierin maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *