30 november 2021

De logistieke oplossingen van de Rotterdamse Haven

2 min read

Rotterdam is een wereldstad. De stad staat bekend om haar harde werkers, mooie gebouwen en om Feyenoord. Net buiten Rotterdam ligt één van Nederlands belangrijkste economische motoren, de Rotterdamse Haven. De Rotterdamse haven is de afgelopen jaren enorm gegroeid en was zelfs even de grootste Haven ter wereld! De haven ligt gunstig vanwege de plek aan de Noordzee aan zee en vanwege Nederland dat de voordeur is voor een groot deel van Europa. Nederland ligt erg centraal binnen Europa en is bijvoorbeeld een buurland van grootmacht Duitsland. Vanuit de Rotterdamse Haven zijn de volgende supply chain solutions mogelijk:

  • Zee transport
  • Lucht transport
  • Weg transport
  • Spoor transport

Vandaag gaan we dieper in op weg transport en transport per spoor, twee van de logistieke oplossingen die de Rotterdamse Haven haar bezoekers en klanten biedt.

Weg transport

Weg transport, of transport is een veel gekozen manier van transporteren. Het voordeel aan transport over de weg is dat een product precies van plek A naar B  kan gaan. De Haven is daarmee een belangrijke distributie plek voor weg transport. De vele files in Nederland maken Nederland niet de ideale plek voor vrachtwagens om te rijden.

Spoor transport

Transport per spoor is voordelig vanwege de enorme hoeveelheden wagons die een trein kan mee dragen. Bijkomend voordeel is dat treinen nooit in de file staan en dat spoor transport relatief goedkoop is. Vervoer per spoor heeft als nadelen dat treinen niet flexibel zijn. Treinen rijden waar rails is, maar kunnen daar niet vanaf wijken. Treinen stoppen op een station maar niet ergens anders. Ook is transport per trein in vergelijking met luchtvaart traag. In vergelijking met binnenvaart, zeevaart of soms zelfs weg transport is transport per trein redelijk vlot. Auto’s worden vaak vanuit de Haven verdeeld over Europa met behulp van treinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *