21 januari 2022

Eigenschappen gewapend beton

2 min read
Wapeningsstaal

Een combinatie van wapeningsstaal en beton maakt gewapend beton. De stalen staven nemen de trekkrachten in beton op, beton kan namelijk wel drukkrachten opnemen maar geen trekkrachten. Grote drukkrachten kan beton wel weerstaan, trekkrachten echter niet. Dit komt mede omdat beton een korrelstructuur heeft. Het grind en zand wat in beton zit wordt bij elkaar gehouden door de inmenging van cement. De cement bepaald de trekkracht in feite van het beton. Bij een te grote trekkracht ontstaan scheuren in het beton.

Wapeningsstaal

Scheuren van beton

Eenmaal een scheur in beton is er geen houden meer aan, de trekkracht concentreert zich alleen nog maar rondom de scheur. De trekspanning wordt steeds hoger waardoor de constructie bezwijkt en in elkaar stort. Omdat betonstaal goed trekkrachten op kan nemen, worden op de plaatsen waar trekkrachten optreden staven wapening geplaatst in de constructie. Wordt de belasting te hoog dan wordt zogeheten drukwapening aangebracht. Het draagvermogen neemt niet af van de beton, het wapeningsstaal neemt immers de trekkrachten op in het beton.

Wapeningsstaal

Betere hechting in beton

De hechting van het wapeningsstaal moet natuurlijk wel optimaal zijn, bij het walsen van het staal worden zij voorzien van ribbels. Hierdoor hecht het staal beter in het beton dan glad staal. Is dit nog niet voldoende worden aan de uiteinden haken gebogen, hierdoor kunnen de staven nooit uit het beton worden getrokken. Over het algemeen hoeft er niet veel staal te worden gebruikt, staven zijn altijd rond en variëren in diameter van 6 tot 40 mm. In stappen van 2mm lopen de diameters op, ook gegalvaniseerd staal wordt gebruikt als staal voor wapening.