30 november 2021

Een gecertificeerd vertrouwenspersoon onmisbaar in iedere grote organisatie

2 min read

Een gecertificeerd vertrouwenspersoon biedt grote meerwaarde aan organisaties en de vertrouwenspersoon zelf. Zo is door de overheid bepaald dat iedere grote organisatie zorg dient te dragen voor een veilige werkplek zonder ongewenste omgangsvormen. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is dan een logische keuze. De gecertificeerd vertrouwenspersoon is een vertrouwenspersoon die een opleiding heeft doorlopen die vanuit de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen is geaccrediteerd. In dit blog lees je meer informatie over de inhoud van deze opleiding en het nut ervan. Ook leer je precies wat de gecertificeerd vertrouwenspersoon eraan heeft! Misschien denk jij er op een dag namelijk ook wel eens over na om deze opleiding zelf te gaan volgen en graag vertel ik je er daarom alvast wat meer over! 

Een gecertificeerd vertrouwenspersoon biedt meerwaarde voor de werkgever

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is zeer gewenst en draagt bij aan een veilige en prettige werkomgeving. Medewerkers die ergens tegenaan lopen maar dit bijvoorbeeld niet bij hun werkgever of teamleider zelf kunnen melden kunnen bij een vertrouwenspersoon aankloppen. Door een gecertificeerd vertrouwenspersoon in te zetten zal er geen discussie ontstaan over zijn of haar kunde. Daarnaast vindt er een externe controle plaats op de educatie van de vertrouwenspersoon en ook vindt er zo nu en dan intervisie met andere vertrouwenspersonen plaats. De meerwaarde voor de medewerker die deze functie op zich heeft genomen zelf is dat je een sterke persoonlijke ontwikkeling doormaakt. Zelf heb ik deze opleiding ook doorlopen en ik merk dat ik er als persoon heel erg van ben gegroeid. Hierdoor sta ik zelf een stuk sterker in mijn schoenen en ik weet hierdoor ook beter hoe ik mijn organisatie kan ondersteunen. Doordat ik goed op de hoogte ben van alle taken en verantwoordelijkheden van de vertrouwenspersoon kan ik melders op de juiste manier verder helpen.

Mijn eigen ervaring 

Persoonlijk vind ik dat iedere grote organisatie een of meerdere vertrouwenspersonen in dienst zou moeten nemen. Een vertrouwenspersoon, zeker wanneer je een gecertificeerd vertrouwenspersoon in dienst hebt, biedt echt ontzettend veel meerwaarde aan het bedrijf. Zo creëren zij een veilige werkplek waar integer wordt gehandeld. Ongewenste omgangsvormen worden opgemerkt en aangepakt en medewerkers komen met een prettig gevoel naar hun werk. Ik denk dat iedereen er goed aan zou doen om eens na te denken of de functie van vertrouwenspersoon ook voor jou is weggelegd. Een gecertificeerd vertrouwenspersoon is ontzettend belangrijk en ik ben zelf ontzettend blij dat ik deze stap ooit heb genomen! Bij interesse zou ik altijd eerst in gesprek gaan met jouw werkgever om te kijken of er ruimte en budget is. Succes!