30 november 2021

Geschillen op de werkvloer oplossen met een arbeidsmediator

2 min read

De arbeidsmediator wordt tegenwoordig vaker ingeschakeld. Doordat werkgevers vaak geen gebruik willen maken een rechtelijke procedures, wordt de arbeidsmediator ingeschakeld. Gebruik maken van een arbeidsmediator brengt tevens ook veel voordelen met zich mee. Zo zorgen werkgevers er niet alleen voor dat de conflicten opgelost worden, maar dat ze ook gebruik kunnen maken van de voordelen die een arbeidsmediator met zich meebrengt. Maar welke geschillen kan een arbeidsmediator oplossen en wat zijn de voordelen ervan?

Geschillen op de werkvloer

Tijdens het werk kunnen er dingen gebeuren die tot conflicten kunnen leiden tussen werkgever en werknemer, maar ook tussen werknemer en werknemer. Voorbeelden van geschillen kunnen gaan over het werk zelf maar ook over vakantie, ziekte, overplaatsing, overwerk of ontslag. Deze geschillen komen best vaak voor. In dit soort situaties kan een werkgever ervoor kiezen op een arbeidsmediator in te schakelen. De arbeidsmediator kijkt dan naar wat het probleem precies is en probeert samen met beide partijen tot een oplossing te komen. Wanneer een werkgever en een werknemer een conflict hebben bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst dan wordt er gebruik gemaakt van exit mediation. Bij exit mediation zullen de werkgever en de werknemer samen in gesprek gaan om afspraken te maken over het beëindigen van de overeenkomst. Het doel hiervan is om afspraken te maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. 

Voordelen arbeidsmediator

De arbeidsmediator brengt veel voordelen met zich mee. Zo is een arbeidsmediator veel goedkoper voor een werkgever. Doordat een arbeidsmediator op tijd ingrijpt zal dit hoge juridische kosten besparen. Door gebruik te maken van een arbeidsmediator kunnen zowel werkgever als werknemer de opgebouwde relatie goed afsluiten. Ook kan dit ervoor zorgen dat de arbeidsrelatie in stand blijft. Dit geldt vooral wanneer de werkgever en de werknemer hun arbeidsrelatie in de toekomst voort willen zetten.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *