21 januari 2022

Het mobiliteitsprogramma: Versneld naar werk

2 min read

Ziek zijn overkomt de meeste mensen wel eens. Soms kunnen ziekten of andere problemen lang aanhouden zodat jij als werknemer niet meer in staat bent om je werkzaamheden goed uit te voeren. Wanneer dit het geval is, is het verstandig om erachter te komen welke arbeidsmogelijkheden er wél zijn voor de werknemer. Hierbij kan dan passend werk gevonden worden. Dit is belangrijk voor zowel werknemer als werkgever. 

Bij het lange proces zijn vaak veel specialisten betrokken die de werknemer en werkgever bijstaan in de zoektocht naar passend werk. Denk hierbij aan bedrijfsartsen, een re-integratiecoach en arbeidsdeskundigen. Wanneer er meerdere specialisten bij betrokken zijn, kan dit proces een stuk sneller verlopen. Dit zorgt voor een snellere re-integratie van de werknemer in de vorm van een versneld naar werk mobiliteitsprogramma.

Hoe zit dit programma in elkaar?

Bij het versneld naar werk mobiliteitsprogramma wordt er een onderscheid gemaakt tussen re-integratie in het eerste en het tweede spoor. Wanneer het volledige programma, dus zowel het eerste als het tweede spoor, wordt ingezet, wordt er gesproken van een versnelde re-integratie. 

Re-integratie in het eerste spoor houdt in dat er wordt gekeken naar arbeidsmogelijkheden binnen het bedrijf waar je als werknemer al in dienst bent. Één van deze mogelijkheden kan zijn dat je weer kan terugkeren in je oude functie. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt er een andere functie voor jou binnen het bedrijf gezocht.

Een re-integratie in het tweede spoor gaat om het zoeken naar arbeidsmogelijkheden buiten het bedrijf waar je in dienst bent. Er wordt gekeken naar jouw arbeidskansen en welke functie bij jou past.

Het versnelde traject wordt gekenmerkt door het feit dat er meerdere specialisten aan meewerken waardoor er vroegtijdig wordt gekeken naar de juiste mogelijkheden en opties. 

Wanneer wordt het programma ingezet?

Een versneld naar werk programma wordt vaak na een jaar van verzuim van de werknemer ingezet. Echter kan het traject al veel eerder worden ingezet. Je kunt na de 13e week van een verzuim al samen met een arbeidsdeskundige en een re-integratiecoach gaan kijken naar de mogelijkheden voor het terugkeren. Dit beperkt de schade die de werkgever ontvangt en lijd jij als werknemer minder of niet onder terugval van salaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *