30 november 2021

Het nieuwe energielabel in 2022 – wat is er anders?

3 min read

Om EU-consumenten te helpen hun energierekening en CO2-voetafdruk te verlagen, zal een gloednieuwe versie van het algemeen erkende EU-energielabel van toepassing zijn in alle winkels en online retailers. De nieuwe labels zullen in eerste instantie van toepassing zijn op vier productcategorieën: koelkasten en vriezers, vaatwassers, wasmachines en televisietoestellen (en andere externe monitoren). Inmiddels is bekend dat er ook nieuwe labels zijn gekomen voor gloeilampen en lampen met vaste lichtbron, waaronder bijvoorbeeld de verlichting bedrijfshal. In de komende jaren volgen andere producten die van dit nieuwe energielabel gebruik gaan maken. 

Nu steeds meer producten de classificaties A+, A++ of A+++ behalen volgens de huidige schaal, is de belangrijkste verandering om terug te keren naar een eenvoudigere AG-schaal. Deze schaal is strenger en zo ontworpen dat in eerste instantie maar heel weinig producten de “A”-classificatie kunnen behalen, waardoor er in de toekomst ruimte overblijft voor efficiëntere producten. De meest energie-efficiënte producten die momenteel op de markt zijn, worden nu doorgaans aangeduid als “B”, “C” of “D”. Op de etiketten zullen een aantal nieuwe elementen worden opgenomen, waaronder een QR-link naar een EU-brede database, waardoor consumenten meer details over het product kunnen vinden. Ook zullen een aantal ecodesign-regels van kracht worden, met name wat betreft de repareerbaarheid en de noodzaak voor fabrikanten om reserveonderdelen nog een aantal jaren beschikbaar te houden nadat producten niet meer op de markt zijn.

Alhoewel er nu een nieuw energielabel gecreëerd is, is het oorspronkelijke energielabel zeer succesvol geweest, waardoor een gemiddeld huishouden in Europa honderden euro’s per jaar bespaart en bedrijven motiveert om in onderzoek en ontwikkeling te investeren. Tot eind februari 2021 had meer dan 90 procent van de producten het label A+, A++ of A+++. Het nieuwe systeem wordt duidelijker voor de consument en zorgt ervoor dat bedrijven blijven innoveren en nog efficiëntere producten aanbieden. Dit helpt ons ook om onze uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Naast het herschalen van de energie-efficiëntieklasse van het betreffende product, is de lay-out van het nieuwe label anders, met duidelijkere en modernere pictogrammen. Net als de vorige labels tonen de herschaalde labels meer dan alleen de energie-efficiëntieklasse. Voor een wasmachine laten ze bijvoorbeeld in één oogopslag het aantal waterliters per cyclus, de duur van een cyclus en het energieverbruik zien, gemeten voor een gestandaardiseerd programma.

Een andere belangrijke verandering is de introductie van een QR-code rechtsboven op de nieuwe labels. Door de QR-code te scannen, kunnen consumenten aanvullende informatie vinden over het productmodel, zoals gegevens over de afmetingen, specifieke kenmerken of testresultaten afhankelijk van het apparaat. Alle apparaten op de EU-markt moeten worden geregistreerd in een nieuwe database die in de hele Europese Unie gebruikt gaat worden. Het heeft de naam European Product Registry for Energy Labels (EPREL) gekregen. Dit zal het vergelijken van vergelijkbare producten in de toekomst verder vergemakkelijken, wat je tegenwoordig natuurlijk al kunt doen als je lampen gaat kopen op Prolumia LED verlichting. De QR-codes zullen ervoor zorgen dat dit in de komende jaren nog makkelijker gaat worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *