30 november 2021

Hoe belangrijk is strooizout?

2 min read

Vele mensen kennen strooizout als een hulpmiddel tegen ijs en sneeuw in de winter. Wanneer het begint te vriezen, slaat iedereen massaal strooizout in bij een strooizout groothandel om hun voortuinen en de straten ijsvrij te houden. Ook de grote strooizout wagens rijden over de wegen om ervoor te zorgen dat auto’s zonder veel problemen kunnen rijden. 

Strooizout heeft als kenmerk dat het het vriespunt van water verlaagt. Het zout bestaat meestal uit natriumchloride, oftewel NaCl. Wanneer het zout in contact komt met water, wordt het vriespunt verlaagd doordat er pekel ontstaat. Een lager vriespunt houdt in dat water minder snel bevriest. Zo zorgt strooizout ervoor dat de wegen ijsvrij blijven en jij met een gerust hart de weg over kan.

Welke soorten strooizout bestaan er allemaal?

Strooizout wordt ook wel wegenzout genoemd vanwege de doeleinden waar het voor wordt gebruikt. Je kunt drie soorten strooizout onderscheiden: zeezout, steenzout en vacuümzout. Meestal wordt er steenzout gebruikt, omdat deze soort altijd klaar is om gebruikt te worden. Daarnaast is de CO2 uitstoot bij het strooien van steenzout een stuk lager dan bij de ander soorten strooizout.

Tegenwoordig wordt er ook  steeds vaker natzout gestrooid. Dit houdt in dat de strooimachines van tevoren al een mengsel van pekel in aparte vloeistoftanks opgeslagen hebben. Voordat het droge strooizout uit de machine wordt gegooid, wordt dit vermengd met de pekel. Dit zorgt voor samenklontering van de zoutkorrels. Natzout hecht snel aan het wegdek en versnelt het proces van verlaging van het vriespunt van water.

Een ander voordeel van natzout is dat de zoutkorrels een stuk zwaarder zijn omdat ze zich hebben vermengd met het pekel. Hierdoor waaien ze minder snel weg en zijn ze ideaal voor als je preventief wil strooien.

Strooizout kopen bij een strooizout groothandel

Voor een veilige winterperiode kun je het beste strooizout kopen bij een betrouwbare strooizout groothandel. Zij hebben vaak de beste soorten strooizout van de hoogste kwaliteit beschikbaar. 

De strooizout groothandel kan je ook altijd adviseren over de verschillende soorten en maakt de zoektocht een stuk gemakkelijker. Veiligheid staat natuurlijk voorop en daarom moet strooizout voldoen aan een aantal eisen voordat het goed genoeg is om te mogen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *