21 januari 2022

Hoe kan ik mijn CJIB boetes inzien?

2 min read

Het CJIB staat voor het Centraal Justitieel Incassobureau. Dit bureau en overheidsorgaan gaat over boetes en straffen die moeten worden betaald en uitgevoerd nadat ze zijn opgelegd bij overtreding van een wet. Hier komen alle boetes en betalingen die nog voltooid moeten worden vandaan. Wanneer je dus een brief van de overheid hebt gekregen waar rechtsboven een letter op staat, is de kans groot dat deze ook van het Incassobureau komen. Het is belangrijk dat je deze brieven snel opent en/of beantwoordt, want wanneer dit niet op tijd gebeurt kan het zijn dat er iemand op de stoep staat om hiernaar te vragen.

Op een site als Verkeersboete.nl kunnen zij je verder helpen met dit soort zaken.

Waar kan je je boetes vinden?

Het is vrij simpel: je gaat naar de site van het CJIB, namelijk het CJIB.nl. Hier kan je inloggen via jouw DUO account, het account dat je moet aanmaken om al je zaken als burger van Nederland zijnde te regelen. Wanneer je inlogt kan je hier al je boetes, betalingen en sancties zien. Ook kan je je brieven nog eens digitaal lezen. Handig voor mensen die snel brieven kwijtraken, of die het bericht nog eens willen doorlezen!

Je kan op de website ook een verzoek tot Wet Openbaarheid Bestuur indienen. Dan kan je vragen naar meer informatie wat betreft het bericht dat je hebt gekregen en eventuele besluiten die hiertoe hebben geleid.

Letters op de brief

Zoals eerder genoemd staat er vaak rechtsboven een letter op de brief wanneer deze afkomstig is van het CJIB. Er zijn 16 brieven met letters, en nog twee andere categorieën op de website. De 16 letters zijn voor boetes die betaald moeten worden (bijvoorbeeld M voor een boete telefoon auto wanneer je je telefoon hebt gebruikt tijdens het rijden), een verzoek tot contact of een aankondiging. Er zijn twee brieven die één van twee letters kunnen hebben. Dit zijn de B of J voor een bestuurlijke boete en D of J voor een dwangsom die betaald moet worden. De twee andere brieven zijn zonder letter. Deze gaan over taakstraffen en vrijheidsstraffen, oftewel mogelijke straffen die je nog moet uitvoeren of uitzitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *