belastingvrij sparen
Financieel

Hoe kan je belastingvrij sparen?

Belastingvrij sparen kan in Nederland door iedereen worden gedaan. Tot een bepaalde som hoeft er namelijk geen belasting te worden over het spaargeld. Die som verandert wel regelmatig, dus het is belangrijk om dit per jaar in de gaten te houden. Dit is het zogenaamde vrijgesteld vermogen dat je bij de Belastingdienst kan opgegeven. Dit wordt dan afgetrokken van het geheel, waardoor je dus uiteindelijk geen belasting erover hoeft te betalen. Er is een basis die voor iedereen gelijk is, dan is er nog een bedrag dat geldt voor partners. Daarnaast zijn er nog andere mogelijke vrijstellingen.

belastingvrij sparen

Soorten vrijstellingen die gelden

Er zijn een aantal vrijstellingen die belastingvrij sparen net iets gemakkelijker voor je kunnen maken. Een voorbeeld daarvan is groen sparen of groen beleggen. Wanneer je dit kunt bewijzen met een certificaat, dan wordt het vrijgestelde bedrag flink hoger. Dat geldt ook wanneer je bepaalde schulden hebt. Dit is dan tegen elkaar weg te strepen. Ook zijn er mogelijkheden om pensioen op te bouwen op deze manier. Dit is dus ook belangrijk om mee te wegen in je keuze. Aan de andere kant zijn er ook zaken die juist niet meetellen, terwijl je dit misschien wel verwacht.

Sparen voor de kinderen

belastingvrij sparen

Vroeger was belastingvrij sparen ook mogelijk door voor je kinderen te sparen. Dit is echter tegenwoordig niet meer aan de orde. Het is tegenwoordig zo dat dit gewoon meetelt als jouw eigen spaargeld. Wanneer je hiermee dus boven het vrijgestelde bedrag uitkomt, dan is het ook belangrijk om te weten dat je daar dan belasting over gaat betalen. Dit moet je wel altijd meewegen in het geheel. Het is dus belangrijk om goed duidelijk te hebben met welke doelen je spaargeld opbouwt. Dit moet ook duidelijk zijn voor de Belastingdienst zodat je niet te veel hoeft te betalen.