21 januari 2022

Hoe kun je mos tegen gaan 

2 min read

Als je mos in je tuin hebt, kan het zijn dat je hier graag vanaf wilt maar niet weet hoe dit moet. Aangezien mos bijna overal op kan groeien met het kleinste beetje grond en water, kun je het ook overal tegenkomen. Daarom kun je in de tekst de beste manieren vinden om mos tegen te gaan. 

 

Hoe kun je mos bestrijden

Mos groeit veel sneller dan gras vooral in moeilijke omstandigheden. Daarom zie je al gauw dat als ergens een gat in je gazon zit, het eerder wordt opgevuld door mos dan door gras. Dit komt omdat mos minder aarde en water nodig heeft dan gras. Als je het tijdelijk wilt voorkomen zodat het gras wat meer tijd heeft, dan kun je ijzersulfaat gebruiken. Hiermee kun je mos bestrijden. Maar dit is niet een heel permanente actie. De meer permanente opties zijn verticuteren, bemesten en bekalken. Verticuteren is het verwijderen van dood gras en mos uit je gazon met een hiervoor gemaakte machine. 

 

 

Wanneer kun je mos verwijderen?

 

Er zijn extreem veel soorten mos. Je hebt namelijk vijfentwintig honderd verschillende soorten mos. Van al deze soorten mos, kunnen er enkel 3 verschillende mossen in jouw gras groeien. Dit is namelijk plukken, kussens en gazon vreters. De plukken mos die voorkomen, is geen groot probleem. Dit kun je namelijk gemakkelijk verwijderen. Naast de plukken, heb je pluche kussens. Deze soort mos zie je ook vaak groeien in het bos. Ook dit soort mos kan geen schade aanrichten aan je gazon. Zolang het niet uit de hand loopt hoef je hier niks tegen te doen tenzij je dit natuurlijk graag wilt. Naast de bovenstaande mossoorten, heb je ook de gazon veters. Gazon veters richten de meeste schade aan in je gaon. Hierom is het wel belangrijk dat je dit meteen verwijderd. Als je het verwijderd hebt, is het erg belangrijk om direct graszaad te planten. 

 

Hoe ontstaat mos in je gezon

 

Mos groeit goed op plekken waar het donker en vochtig is. Daarom als er op je gazon een plek is met veel schaduw van bijvoorbeeld bomen, dan kan mos hier perfect groeien. Wanneer de grond vochtig is, groeit mos extreem. Gras kan alleen groeien met zon en vocht. Dit verklaard ook vaak het dode gras in schaduwhoeken. Hierom kan mos heel gemakkelijk de plek van het gras over nemen. Om mos te voorkomen, heb je ook de mogelijkheid om in het najaar je gras niet te maaien. Door het maaien van het gras, verwijder je de bovenste beschermlaag waardoor het mos sneller door kan groeien. Daarnaast kun je mos ook voorkomen om planten en struiken niet dicht bij elkaar te plaatsen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *