30 november 2021

Hoe maak je data overzichtelijk in een dashboard?

2 min read

Iedereen zal het wel eens een keer doen, data in een dashboard zetten. Misschien heb je het een keer nodig voor je opleiding maar het kan ook zo zijn dat dit een van je dagelijkse taken is van je werk. Het geeft je namelijk een visuele weergaven van de belangrijkste punten om je doelen te behalen. Hierbij is het van belang dat het allemaal op één scherm te zien is. Dit houdt dus in dat je niet naar beneden moet scrollen om informatie te laten zien. Als dit wel het geval is, dan maak je geen gebruik van een overzichtelijke dashboard. Omdat dit allemaal wat lastiger is dan je denkt is er dus een speciale power bi cursus om dit allemaal te leren.

Waar kan je een dashboard gebruiken?

Er zijn verschillende programma’s en templates om een dashboard te maken. Een daarvan is Power bi van Microsoft. Dit is een handige tool waarmee je rapporten, dashboards, analyse en scoreboards mee kan maken en delen met het gehele team. Het is een handige tool maar wel nodig om een Leer power bi training te volgen om het optimale eruit te kunnen halen. Een training is handig voor het gehele team zodat iedereen weet hoe ze een dashboard kunnen maken maar ook kunnen lezen.

Hoe gebruik je een dashboard?

Zoals ik al had verteld heeft een dashboard altijd maar één pagina. Op deze pagina moet je dus duidelijk laten zien dat alles wat nodig is er in staat. Dit houdt in dat het de belangrijkste prestatie-indicatoren die gemonitord moeten worden laat zien. Daarbij mag je gebruik maken van filters en drill-down. Dit geeft je dus meer speelruimte maar het moet niet nodig zijn om het allerbelangrijkste te laten zien. Het dashboard moet zo ingedeeld zijn dat iedereen het begrijpt maar ook kan aanpassen waar nodig is. Zorg er dus voor dat het niet te vol staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *