21 januari 2022

Is het slim om een huis te kopen?

2 min read

In Nederland is huisvesting een grondrecht. Over het algemeen kan je een huis huren of kopen. Meestal begin je met het huren van een huis of appartement. Wanneer je enigszins een stabiel inkomen hebt, is het toch wel aan te raden om een huis te kopen. Waarom is het slim om een huis te kopen in plaats van te huren?

Investering in de toekomst

Wanneer je een huis koopt, is dit een investering in de toekomst. Wellicht heb je moeite om zelf een huis te vinden, maar een Apeldoornse makelaar kan je daar altijd bij helpen. Bij het kopen van een huis sluit je een hypotheek af, want zo goed als niemand kan het huis in een keer afbetalen. Met een hypotheek leen je geld van de bank, en maandelijks los je een deel van de lening af. Het voordeel is dat je schuld dus elke maand minder wordt. Geld sparen is tegenwoordig helemaal niet meer rendabel door lage rentes, soms zijn er zelfs negatieve rentes. Als je je geld investeert in stenen, kan het juist veel meer waard worden. Als je dan na een aantal jaar je huis goed kan verkopen, houd je er een lekker zakcentje aan over.

Lage rentes

Als je een hypotheek afsluit, heb je altijd te maken met rentes. Rente is een percentage dat je betaalt over een lening. Omdat een schuld van een huis vaak meerdere tonnen bedraagt, kan de rente oplopen tot duizenden euro’s. Dit zit in het bedrag dat je maandelijks afbetaalt. Hoe hoger de rente, hoe meer van het maandelijkse bedrag je betaalt aan rente. Dat betekent dat het langer duurt voordat je de hypotheek afgelost hebt. De rentestanden wisselen gedurende de tijd. Hoe lager de rente is, hoe gunstiger het is. Momenteel zijn de rentestanden erg laag. Dat betekent dus dat je maandlasten lager uitvallen dan met een hogere rente. De hypotheekrente is nu ongeveer 1,3% als je een hypotheek afsluit voor dertig jaar. Daarom is het gunstig om juist nu een huis te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *