21 januari 2022

Ontslagen ondanks een vast contract? Kies voor een outplacementtraject

2 min read
outplacement

Sommige mensen houden het misschien niet voor mogelijk, maar het kan echt: ontslagen worden terwijl je een vast contract hebt. Zo’n ontslag kan het gevolg zijn van een vertroebelde arbeidsrelatie of zelfs een heus conflict, maar ook kan het zijn dat je door een reorganisatie of een fusie simpelweg overbodig wordt. In deze situaties heb je gelukkig wel recht op compensatie van je werkgever. Je zou dan kunnen kiezen een traject van outplacement door te lopen. Hieronder lees je stap voor stap waar zo’n traject uit bestaat.

Ontslagverwerking

Als je een vast contract hebt bij een werkgever, dan heb je misschien wel jarenlang bij het bedrijf in kwestie gewerkt. Ontslagen worden kan dan ook aanvoelen als een zware klap. Belangrijk is dat je deze teleurstelling een plek geeft zodat het vizier ook weer op de toekomst kan. Activiteiten die hierbij komen kijken vallen onder ontslagverwerking.

Onderzoek

Tijdens en na de ontslagverwerking begin je met onderzoek doen. In feite is dit tweeledig: enerzijds onderzoek je welke vaardigheden, competenties en sterke en zwakke punten je eigenlijk hebt, uiteraard ook in relatie tot de arbeidsmarkt. Aan de andere kant doe je ook, uiteraard met actieve hulp van het outplacementbureau, onderzoek naar de huidige (on)mogelijkheden van deze arbeidsmarkt.

outplacement

Solliciteren

Als de situatie goed in kaart is gebracht kun je daadwerkelijk gaan beginnen met het zoeken van geschikte vacatures. Je krijgt hier vanzelfsprekend hulp bij, net als met het schrijven van sollicitatiebrieven en het opstellen van een geschikt CV. Wanneer het tot sollicitatiegesprekken komt dan word je hier ook professioneel voor klaargestoomd, zodat je daadwerkelijk het maximale uit deze gesprekken kunt halen. Zeker als het lang geleden is dat je nog eens gesolliciteerd hebt is deze hulp bijzonder waardevol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *