21 januari 2022

Stoomkwaliteit voor in de industrie

2 min read

In de industrie waarbij gebruik wordt gemaakt van stoom is het belangrijk om kennis te hebben van de stoomkwaliteit. De vraag die je jezelf dan moet stellen is: ‘Ken ik de kwaliteit en zuiverheid van stoom in onze procedure?’ Als de stoomkwaliteit niet correct is brengt het een risico tot besmetting met zich mee. Er zijn vier soorten stoom die zullen worden behandeld.

1. Industriële stoom

Industriële stroom is van de laagste kwaliteit en daarom heeft het een grote verontreinigingsrisico. Het verontreinigingsrisico in de stoomkwaliteit wordt met name bepaald door:

https://youtu.be/QVmGkG_0VzY
  • De kwaliteit van het voedingswater en niveauregeling in de ketel
  • De dosis chemicaliën en waterbehandelingsprogramma
  • Het juiste gebruik van de functionaliteiten van de stoomketel
  • Kruisbesmetting door andere werkzaamheden

Industriële stroom wordt gebruikt binnen HVAC, wasserijen, papier en petrochemie.

2. Gefilterde stoom

Gefilterde stoom wordt ook wel ‘culinaire stoom’ genoemd. Dit is in principe industriële stoom die een filter van roestvrijstaal heeft doorstroomd. Het verontreinigingsrisico is hier in principe nog steeds aanwezig. Dit hangt af van het probleem, het onderhoud en de snelheid van de stoom in de ketel. Dit wordt gebruikt binnen Voeding en dranken.

3. Zuivere stoom

Zuiver stoom heeft een hele hoge kwaliteit voor onderandere binnen de voedings-en drankenindustrie. Deze stoom wordt gefabriceerd door middel van zuiver water. Dit wordt gebruikt binnen hospitalen, cosmetica, levenswetenschappen en voeding en dranken.

https://youtu.be/vhO3QLo6Ud4

4. Pure stoom

Pure stoom wordt voornamelijk gebruikt binnen farmacie en biotechnologie. Net zoals zuivere stoom wordt pure stoom gemaakt in een aparte generator, maar wel ontworpen in overeenstemming met GMP en WFI. Op deze manier is het zuiver genoeg om zonder nadelige effecten te injecteren in een menselijk lichaam.

Meer informatie over stoomkwaliteit en wat bij jou bedrijf past? Scharff Techniek BV. komt met alle plezier bij je langs om vragen te beantwoorden.