21 januari 2022

Test je sollicitanten

2 min read
sollicitanten screenen

De meeste geschikte kandidaat voor een positie vinden, het is allesbehalve een makkelijke opdracht. Je kan als recruiter zeker in gesprek gaan, maar dat alleen zo je onvoldoende informatie geven over de persoonlijkheid, de skills en de jobgerelateerde competenties. Een kandidaat die zich goed heeft voorbereid, weet wat jij wil horen en zal zich daar dan ook naar gedragen. Een persoonlijk gesprek is belangrijk, maar laat het dan wel in combinatie zijn met objectieve screenings die zijn of haar woorden bekrachtigen of ontkennen.

Sollicitanten screenen, het is en blijft een hele opgave.

sollicitanten screenen

De IQ-test

Al jaar en dag vormen IQ-testen een onderdeel van vele sollicitatieprocedures. Het moet gezegd, vaak tot ongenoegen van de kandidaten voor jou. Zij vinden deze test vaak weinig relevant in functie tot de baan waarvoor zij solliciteren. Toch geven deze testen jou een goed beeld van het verstandelijk vermogen en het denkniveau van de kandidaat. Gebruik dit echter niet als enige criterium in jouw beoordeling. Een kandidaat kan hierop goed scoren, maar bijvoorbeeld op emotionele intelligentie een stuk minder wat dan voor sommige functies een groot nadeel kan zijn.

De Pre Employment Screening

Met een Pre Employment Screening of POS ga je op zoek naar de achtergrond van de kandidaat. De inhoud van deze screening kan nogal verschillen naargelang de aard van de job. Toch komen een aantal zaken vrijwel altijd aan bod. Zo is er de controle van de identiteit en de voorgelegde diploma’s, de Verklaring omtrent Gedrag (VOG), de controle van het CV en de controle van de opgegeven referenties en vorige werkgevers. Voor bepaalde functies kan bovendien ook nagegaan worden of de kandidaat een negatieve BKR heeft en dus met een schuldenlast kampt. Dit laatste zal vooral opgaan voor functies waarin de kandidaat aan aanzienlijke geldbedragen zou kunnen.
Om een kandidaat goed, volledig en correct te kunnen inschatten, moet je als recruiter een zo volledig mogelijk beeld proberen te schetsen door de sollicitanten te screenen. Een combinatie van een persoonlijk gesprek, een IQ-test en een Pre Employment Screening stelt je in staat de kandidaat goed te leren te kennen in functie tot de baan waarvoor hij solliciteert. Aan jou dan om er de beste en meest geschikte uit te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *