Tips

Tips voor een goede werkhouding

Hoewel we allemaal het liefst onderuitgezakt in een stoel met onze laptop op schoot zitten, is het niet bepaald goed voor je lichaamshouding. Ook nu we meer thuiswerken dan voorheen, kan het soms lastig zijn om de hele dag door een goede houding aan te nemen. We beschikken immers niet allemaal over een goede bureaustoel thuis of werkplek in het algemeen. Om toch zo min mogelijk klachten te ontwikkelen, geven wij je graag een aantal tips voor een goede werkhouding!

Ergonomie

om ervoor te zorgen dat je werkplek efficiënt, comfortabel en gezond is, moet er voldoende aandacht besteed worden aan de ergonomie. Dit houdt in dat je ergonomische stoelen en bureaus hebt, die samen een goede opstelling vormen voor jouw lichaamshouding. De meeste kantoormeubelen zijn verstelbaar, waardoor deze voor iedere lichaamslengte ingesteld kunnen worden en iedereen in een optimale houding kan werken. Terwijl je aan het werk bent is het belangrijk dat je je voeten plat op de grond zet én een actieve werkhouding aanneemt. Buig dus niet te veel voorover maar houd je rug recht.

Opstelling

Naast dat je meubels ingesteld moeten zijn op jouw lichaam, is het ook belangrijk dat de opstelling van je werkmaterialen goed is. Dit wil zeggen dat je beeldscherm van je computer recht voor je staat, met een armlengte afstand. Hierdoor kun je dus recht vooruitkijken, zonder dat je je nek te veel belast. Hiernaast is het de bedoeling dat je toetsenbord op een zodanige afstand staat, waardoor je goed kunt typen terwijl je armen licht gebogen zijn. Met beroepen waarbij je veel moet bellen, is het handig om een telefoon te verruilen voor een headset. Op deze manier hoef je niet heel de tijd een telefoon beet te houden en kun je in een goede houding zitten en tegelijkertijd aantekeningen maken.