21 januari 2022

Tips voor een nieuwe docent

2 min read

Over een paar weken is het zover, je gaat als docent aan de slag. Gefeliciteerd! Als nieuwe docent is het een spannende, leuke fase in je leven. Je wilt natuurlijk goed voorbereid beginnen dus ben je op tijd begonnen met je inlezen over het leven van een docent. Hoe een docent 10 jaar geleden lessen gaf, kun je nu al lange tijd niet meer doen. Het is een vak waar constant ontwikkelingen plaatsvinden en er ieder jaar weer een nieuwe manier van lesgeven gegeven kan worden. Hieronder hebben we daarom een aantal tips gedeeld voor een nieuwe docent.

Doe wat jij belangrijk vindt

Iedere docent is anders en geeft op zijn of haar manier les. Je hebt zelf natuurlijk een idee hoe jij les wilt geven, maar je zult er snel achter komen dat je als eerst je leerlingen goed moet leren kennen. Samen met je leerlingen kun je sparen wat voor manier van lesgeven zij fijn vinden en waar ze het meeste van opsteken. Zo kun je tussentijds je lesmateriaal aanpassen en samen met je klas de nieuwe manier van lesgeven uittesten. Door iedere keer iets nieuws te proberen kom je erachter wat jij belangrijk vindt en op welke manier de leerlingen het meeste opsteken van je lessen. Dit is uiteindelijk wat je wilt!

Communiceer met je collega’s

Zoals al eerder benoemd is, is iedere docent anders. Dit betekent niet dat je niet met elkaar kunt praten. Dit zorgt er juist voor dat je elkaar kunt aanhoren en wat van elkaar kunt leren. Je kunt tips delen en samen trainingen volgen om nog beter te worden. Niet iedere collega zal jouw verhaal willen aanhoren of je tips willen aannemen, maar je komt er vanzelf achter van welke collega’s je het meeste kunt leren.