30 november 2021

Tips voor het schrijven van je scriptie

2 min read

Het schrijven van een scriptie is niet altijd even gemakkelijk. Er zijn veel dingen die je vooraf moet onderzoeken en elke keuze die je maakt moet theoretisch onderbouwd worden. Veel studenten zien dan ook op tegen het afstuderen en ontwijken het liefst een scriptie. Toch is dit wel dé manier om dat felbegeerde diploma te behalen als je op het HBO studeert of op de universiteit. Daarom geven wij je graag een aantal tips voor het schrijven van je scriptie!

Onderwerp

Ten eerste is het super belangrijk dat je een onderwerp kiest dat bij je ligt en wat je leuk vindt om te onderzoeken. Je zal je een tijdje bezig moeten houden met dit onderwerp, dus is het wel zo fijn als je hier enthousiast van wordt. Daarnaast is het goed om een onderwerp te kiezen waar veel literatuur over te vinden is en waar al eerder onderzoeken naar zijn gedaan. Dit zal je helpen bij het vinden van veel nuttige informatie voor je eigen scriptie.

Onderzoeksproces

Waar veel studenten tegenaan lopen is het onderzoeksproces zelf. Denk bijvoorbeeld aan het afnemen van interviews of enquêtes. Dit is best een intensief werkje, wat ook veel tijd in beslag neemt. Zorg er daarom ook voor dat je op tijd begint met het voorbereiden van een enquête of interviews. Dit kun je tegenwoordig online en via een enquête app regelen. Zo hoef je het alleen nog maar uit te voeren en kun je de meeste tijd besteden aan het analyseren van je data.

Plannen

Zorg er ook voor dat je de tijden die je aan je scriptie moet werken verwerkt in je planning. Zo heb je vaste tijdsblokken die je aan je scriptie besteed en weet je precies wat er per week moet gebeuren om het op tijd af te krijgen. Zo heb je niet alleen meer inzicht, maar zo weet je ook hoeveel tijd je overhoudt voor andere dingen.