21 januari 2022

Verbeter uw bedrijfsveiligheid en verminder risico’s door fleet management

2 min read

Fleet management kan gezien worden als het beheer en de organisatie van het wagenpark binnen een bedrijf. Maar wat kan er allemaal gedaan worden om de fleet management te optimaliseren en te verbeteren? Er zijn verschillende mogelijkheden. Niet alleen is er een veel beter overzicht binnen het wagenparkbeheer, maar er kan ook gelet worden op de bedrijfsveiligheid en het verminderen van risico’s buiten het bedrijf om. Hoe kan dit gedaan worden? Bij fleet management zijn er een aantal opties waaruit gekozen kan worden om alles te optimaliseren. Bij Fleetmanagement is voertuigtracking wel waar het allemaal mee begint. Voertuigtracking wordt weer aangestuurd door telematica. Door middel van deze telematica kunnen de risico’s al verminderd worden. 

Telematica als fleet management 

Wat is Telematica  precies? Telematica is een samenstelling van twee wetenschaps branches, telecommunicatie, technologie tak en informatica waaronder computersystemen vallen. Op dit moment staat de term voor telematics fleet management oplossingen, die worden gebruikt bij het beheer van commerciële wagenparken. Door middel van telematica bij fleet management kan een wagenparkbeheerder de locatie, het rijgedrag en de onderhoudsstatus van voertuigen nagaan. Op deze manier kan dus de veiligheid en en het beperken van de risico’s omlaag. Het rijgedrag van de chauffeurs kunnen hierdoor in de gaten worden gehouden en eventuele grensoverschrijdend gedrag op de weg worden voorkomen. Maar ook kan er per voertuig bij worden gehouden wat de status is en wanneer er onderhoud is gepleegd. Zo vermindert u ook het risico op uitval van de wagens op een werkdag. 

Asset Tracking 

Ook is er Asset tracking wat voor veel bedrijven een handige fleet management kan zijn. Bij Asset tracking kunnen uw vaste activa in de gaten worden gehouden. Bij vaste activa kan er gedacht worden aan werkvoertuigen als kranen, bulldozers, opleggers en andere gespecialiseerde voertuigen. De Asset tracking brengt in kaart welke van deze voertuigen zich in het aangegeven gebied bevinden en dus kan alles op een goede manier worden beheerd. Bij verdachte verplaatsingen of andere gebeurtenissen kunnen de meldingen naar de telefoon worden geschakeld. Zo blijft u altijd op de hoogte wat er in en om het wagenpark gebeurd. Het algemene doel van wagenparkbeheer door zowel telematica als asset tracking is het vergroten van de efficiëntie en productiviteit. Daarnaast wordt de veiligheid van bestuurders en voertuigen geoptimaliseerd. Dit doel kan bereikt worden door een combinatie van voertuig tracking, het bijhouden van brandstofverbruik, monitoren van bestuurders en voertuigonderhoud. 

Fleetmanagement voor uw bedrijf 

Fleet management begint met fleet tracking software. Het is gebaseerd op een GPS-systeem dat werkt door middel van GPRS, satelliet of radio, of een combinatie. Het versturen van data via satellieten is de duurste optie, maar ook het meest effectief meteen om gebieden waar een zwak mobiel signaal is. Communicatie via satellieten is ook noodzakelijk voor het volgen van voertuigen in gebieden waar landschapskenmerken als bergen en hoge gebouwen een GPRS-signaal beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *