30 november 2021

Vergeet de Volkswagen ID.4, hier zijn de alternatieven

2 min read

De markt voor elektrische auto’s is ook dit jaar weer gegroeid. Waar je voorheen kon kiezen uit een beperkt aantal milieuvriendelijke auto’s, kun je nu bij vele autofabrikanten terecht voor interessante auto’s. Zo wordt er veel gesproken over de Volkswagen ID.4. Maar is dit de beste optie of zijn er wellicht betere auto’s op de markt? 

Hyundai IONIQ 5

2021 is het jaar waarin Hyundai is begonnen met de uitrol van de volledig nieuwe elektrische IONIQ-lijn. De eerste auto is de Hyundai IONIQ 5 5, een elektrische auto met vooruitstrevende laad- en accutechniek. Het is één van de eerste auto’s die voorzien is van een 800V- systeem waarmee snelladen zeer stabiel en snel gaat. De Hyundai is voorzien van een accupakket van respectievelijk 58,0 kWh en 72,6 kWh Dit resulteert in een actieradius van 390 km (58 kWh) en 480 kilometer (72,6 kWh) volgens de WLTP-testmethode. Qua styling heeft Hyundai gekozen voor een auto met de looks van een concept-car, vergelijkbaar met de ID.4. De auto heeft strakke lijnen en de vormgeving is minimalistisch, hierdoor oogt de auto compact. 

Kia EV6

Daarnaast zagen we dit jaar nog een grote fabrikant met een nieuwe elektrische auto. Na het grote succes van de Kia e-Niro en de e-Soul komt Kia met een nieuwe elektrische auto: de Kia EV6. De EV6 is gebouwd op het nieuwe Electric-Global Modular Platform, hij deelt dit platform met de bovengenoemde Hyundai IONIQ 5. Met het accupakket van 77,4 kWh haalt de EV6 volgens de WLTP-testmethode naar verwachting een actieradius van meer dan 510 kilometer. Het kleinere accupakket van 58 kWh heeft een actieradius tot 400 kilometer. De cijfers lijken indrukwekkend, maar natuurlijk moet in realiteit nog bewezen worden of deze actieradius haalbaar is.

We kunnen concluderen dat de auto’s niet veel voor elkaar onderdoen. Over smaak valt te twisten maar over de prestaties van de vervoersmiddelen niet. Al met al hebben Hyundai en Kia prima alternatieve elektrische auto’s uitgebracht voor de gevestigde namen in de markt, zoals de Volkswagen ID.4. We kijken uit naar het moment dat de autofabrikanten hun verkoopcijfers bekendmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *