21 januari 2022

Wat is civiele techniek?

2 min read

Civiele techniek is een grote branche die steeds groter wordt, maar wat is het eigenlijk? In dit artikel lees je meer over civiele techniek en de opleidingen tot civieltechnisch medewerker. 

Wat houdt het in?

Civiele techniek is gericht op het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van allerlei openbare werken. Deze openbare werken zitten vast in de grond en zorgen ervoor dat de mobiliteit en de bereikbaarheid van de bevolking beter wordt. Voorbeelden van openbare werken zijn leidingen, bruggen, spoorwegen, wegen en gebouwen. 

Civiele techniek bestaat uit twee woorden, civiel en techniek. Vroeger was er geen civiele techniek maar toen was dit militaire techniek. Destijds hielden militairen zich bezig met het bouwen van bruggen, wegen en gebouwen. Tegenwoordig is het dus civiele techniek, civiel betekent burgerlijk dus hiermee wordt aangegeven dat de werkzaamheden niet meer door militairen wordt uitgevoerd. 

Een civieltechnisch medewerker houdt zich bezig met het ontwerpen en onderhouden van de bovengenoemde openbare werken. Omdat er zo veel openbare werken zijn die vallen onder civiele techniek zijn er ook voldoende banen in deze branche te vinden. Als je eenmaal een passende baan hebt gevonden is de kans groot dat jij je bezig houdt met het ontwerpen van bepaalde constructies en het controleren hiervan. Daarnaast kun je ook medewerkers moeten adviseren en aansturen als civieltechnisch medewerker. 

Hoe word je civieltechnisch medewerker?

Er zijn twee soorten opleidingen voor civiele techniek, de HBO variant en de WO variant. Als je op het HBO de opleiding civiele techniek gaat volgen duurt de opleiding hoogstwaarschijnlijk vier jaar. Je leert bij deze opleiding het ontwerpen en berekenen van constructies en je leert omgaan met bouwprocessen. Ook doe je op het HBO veel opdrachten in projectgroepen, ga je op excursies en loop je stages om je opgedane kennis in de praktijk toe te passen. 

Op de universiteit kun je ook kiezen voor de bachelor civiele techniek, deze variant duurt drie jaar maar de meeste studenten plakken hier nog een master achteraan. De universitaire variant is meer gericht op theorie en minder op praktijk. Je leert veel over de deelgebieden ‘Bouw’, ‘Water’ en ‘Transport’ en je hebt ook opdrachten in projectgroepen. Op de universitaire opleiding hoef je meestal geen stages te lopen, wel heb je een minor en sluit je de opleiding af met een scriptie of eindopdracht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *