21 januari 2022

Wat is een bedrijfsarts?

2 min read

Het kan regelmatig voorkomen dat je als bedrijf of onderneming te maken krijgt met zieke werknemers. Deze ziekten kunnen vaak weken of zelfs maandenlang aanhouden. Als de werknemer niet in staat is om zijn of haar werkzaamheden uit te voeren, loop je als werkgever een hoop mis. 

Bij langdurig verzuim van je werknemer, kun je een bedrijfsarts inschakelen om de situatie te beoordelen. Deze arts, die gespecialiseerd is op het gebied van gezondheid en werk, neemt een kijkje naar de toestand waarin de werknemer zich verkeert. Hierbij wordt voornamelijk gelet op de werkzaamheden die deze persoon nog kan uitvoeren, ondanks de ontstane beperkingen. Een bedrijfsarts richt zich dus een stuk minder op de klachten die je werknemer ervaart. 

Hoe zit het met de registratie?

Een bedrijfsarts is een medisch specialist. Zij zorgen gedeeltelijk voor een bijdrage aan re-integratie van zieke werknemers waarbij zij de huidige situatie van deze mensen beoordelen. Dit is een zeer serieuze taak, waardoor deze specialisten BIG-geregistreerd moeten staan voordat zij uitspraken mogen doen over werknemers in verzuim

Het BIG-register is een reglement waarin alle bevoegdheden van beroepen binnen de gezondheidszorg staan aangegeven. Dit zijn bijvoorbeeld beroepsgroepen zoals artsen, verpleegkundigen, apothekers en fysiotherapeuten. In werkelijkheid is de lijst van BIG-geregistreerde beroepen enorm lang.

In dit BIG-register staat aangegeven dat een bedrijfsarts de bevoegdheid heeft om zeer zieke werknemers door te verwijzen naar een gepaste specialist. Daarnaast staan ook de andere bevoegdheden van deze artsen in het register, dat online terug te vinden is.

Wat kun je verwachten bij het inschakelen van een arts binnen jouw bedrijf?

Wanneer er na lang verzuim een specialist wordt ingeschakeld, kun je verwachten dat deze de situatie van de werknemer komt onderzoeken. De arts zorgt ervoor dat de werkomgeving van zowel de werkgever als werknemer wordt bevorderd en er rekening wordt gehouden met de gezondheid van beide partijen.

Het uiteindelijke doel van een bedrijfsarts, is door middel van het doorlopen van een aantal stappen ervoor te zorgen dat de vraagstukken met betrekking tot het werk van de werknemer worden opgelost. Hierbij stelt hij een arbeidsdeskundig oordeel, begeleidt hij de werknemer in zijn of haar re-integratie en werkt hij toe naar een optimale werkomgeving binnen een bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *