Tips

Wat is een vlekkenplan?

Er is wel degelijk nagedacht over hoe een nieuw kantoor is ingericht zoals het geen toeval is dat je zo goed als elke supermarkt binnenkomt op de versafdeling met groente en fruit. De indeling komt tot stand met behulp van een vlekkenplan. Daarnaast is er ook nog zoiets als een witte vlekkenplan. Dit helpt bedrijven om te bepalen waar ze eventueel een nieuw filiaal kunnen gaan openen. Logischerwijs is dat uit de buurt van een ander filiaal. 

De winkelindeling geeft aan waar de verschillende afdelingen precies komen

Een vlekkenplan heeft alles te maken met de indeling van een gebouw of van een winkel. De winkelindeling beschrijft waar afdelingen geplaatst worden. Hoe het vlekkenplan er precies uit gaat zien is afhankelijk van verschillende factoren, Zo is de structuur van de onderneming een aspect om rekening mee te houden. Ook de omvang van een bedrijf, of er sprake is van samenwerking en de eisen die aan de inrichting gesteld worden hebben invloed op de uiteindelijke winkelindeling.

Het vlekkenplan bepaalt waar je de winkel binnen komt

Als je kijkt naar een winkel, dan is de winkelindeling de leidraad om aan te geven waar de verschillende afdelingen komen. Het vlekkenplan bepaalt dus ook meteen hoe jij als klant door een winkel geleid wordt. Ook is het bepalend in de zichtlijnen die eventueel gemaakt worden in een winkel. Zeker in een supermarkt is de winkelindeling en dus de routing erg belangrijk. Zo is het al belangrijk hoe je een winkel binnenkomt. Sta je direct in een smal gangpad in de drukte dan zal dat anders aanvoelen dan wanneer je ruim binnenkomt, meteen tussen de groente en het vers. Daarbij is ook het strategisch plaatsen van producten belangrijk binnen de winkelindeling. Er moet in elk geval alles aan gedaan worden om mensen te bewegen om zoveel mogelijk van de winkel te bezoeken. 

Plan moet ook vooral logisch en praktisch zijn

Door het goed toepassen van het vlekkenplan moeten klanten getriggerd worden om toch vooral gebruik te maken van de aanbiedingen die een winkel heeft. Bij een vlekkenplan speelt ook de psyche van de klant een rol. Dat wordt dus ook meegenomen. Mooi voorbeeld is wel dat als mensen meteen in een gangpad met groente en fruit komen en groente en fruit in de kar doen, ze veel eerder geneigd zijn om meer gezonde producten aan te schaffen. Aan de andere kant moet de winkelindeling toch ook gewoon logisch en vooral praktisch zijn. Wat ook invloed heeft overigens is het op ooghoogte plaatsen van de producten die je graag wilt verkopen. Let er maar eens op als je naar de winkel gaat. 

Waar kun je een nieuw filiaal gaan openen?

Er is overigens ook nog zoiets als een witte vlekkenplan. Dit plan wordt door bedrijven gebruikt als ze van plan zijn een nieuw filiaal te openen, Door het witte vlekkenplan krijgen ze meteen in beeld welke regio of welke plaats interessant kan zijn om een nieuw filiaal te openen. Op een plattegrond zal op die plek dan ook daadwerkelijk sprake zijn van een witte vlek. 

Het adviesbureau YNNO helpt je organisatie het resultaat van het werk op een hoger plan te brengen.